Obohaťte svůj jídelníček něčím neobvyklým. Už jste zkoušeli celozrnné těstoviny?
U nás jsou známé hlavně běžné bílé těstoviny. Máme je rádi k omáčkám, zelenině, masu i do salátů. Zkusili jste si ale někdy místo těstovin z bílé mouky dát ke svému jídlu těstoviny ze 100% celozrnné semoliny? Povíme vám, proč byste to měli zkusit.
Proč je celozrnná mouka čím dál oblíbenější?
- Kvůli způsobu mletí zrna: Když se mele celozrnná mouka, mlýn zpracuje celé zrno. Při mletí bílé mouky semele jen jádro. Ale prospěšné látky jsou právě ve zbylých částech.
- Obsahuje vitamíny a minerály: V celozrnné mouce jsou minerální látky jako fosfor, hořčík, železo, vápník, zinek, draslík, vitamíny E, B, B1 a další.
- Má v sobě vlákninu: Vláknina podporuje trávení. Ve střevech na sebe totiž váže škodlivé látky.
Váš bohatší jídelníček
Zamyslete se, jaké přílohy si běžně dáváte ke svému jídlu. Nejspíš to budou brambory, rýže, bílé těstoviny nebo kuskus. Celozrnné těstoviny upraví každý váš recept a vynesou ho na vyšší úroveň. Jejich chuť dodá jídlu nový rozměr! Velkou výhodou celozrnných těstovin REJ je i to, že se tak snadno nerozvařují jako některé jiné celozrnné těstoviny, proto je zvládnou i ti, kdo si v kuchyni příliš nevěří.
Vyšší nutriční hodnota a lepší trávení
Pokud máte rádi těstoviny, ale bojíte se je jíst často kvůli kilům navíc, můžete jásat. Po těstovinách se totiž nepřibírá, když sáhnete po těch kvalitních a konzumujete v rámci vyvážené stravy. S celozrnnými těstovinami zároveň uděláte něco pro své zažívání.
Když jsou těstoviny vyrobené z kvalitní mouky, mají menší podíl rychle stravitelných škrobů. Nepodporují tak tvorbu tuků v těle. A pokud jsou těstoviny 100% celozrnné, mají nižší glykemický index a vysoký obsah vlákniny, která je důležitá pro trávení.
A jaká je ideální porce těstovin? Průměrně by měla být 50-60 g v syrovém stavu.
Tip: Celozrnné penne s cherry rajčátky a zeleninou
Na 4 porce budete potřebovat:
|
|
Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu ve vroucí vodě se lžičkou soli. Mezitím omyjte zeleninu, rajčata rozpulte, šalotku a česnek nakrájejte na plátky. Chilli papričku rozpulte, vyškrabte semínka a nasekejte ji na malé kousky.
Nakrájejte si také maso na nudličky a vše postupně orestujte do zlatova na olivovém oleji. Přidejte bylinky a čerstvý špenát a zamíchejte společně s masovou směsí s těstovinami. Podávat můžete posypané ovčím sýrem.
Dobrou chuť!