Čokoládovo-kávový nepečený dezert Rej
- Počet porcí: 6
- Typ receptu: Dezert
- Typ přípravy: Nepečený
Připravte si tyto Ingredience:
Potravina | Množství |
Amaretto | 30 ml |
Hořká čokoláda 70% | 50 g |
Espresso (bez mléka a cukru) | 50 ml |
Rej sušenky celozrnné lískooříškové klasy | cca 90 g (3 balení) |
Tvaroh odtučněný průměr | 250 g |
Cukr bílý (řepný, třtinový, ...) | 10 g |
Holandské kakao (v suchém stavu) | 4 g |
Zakysaná smetana 12% | 50 ml |
Energetická hodnota
-
celkem: 4225 kJ
Bílkoviny 44 g, Tuky 45 g, Sacharidy 105 g, SAFA 19 g, Cukry: 56 g, Vláknina 18 g, Sůl 0 g -
na 1 porci: 704 kJ
Bílkoviny 7,4 g, Tuky 7,5 g, Sacharidy 17,5 g, SAFA 3,2 g, Cukry: 9,3 g, Vláknina 3 g, Sůl 0 g
Postup přípravy:
Příprava základu dezertu
Připravíme si menší čtvercovou nebo obdélníkovou mísu nebo pekáček a dno poklademe celozrnnými sušenkami. Uvaříme si espresso a necháme trochu vychladnout. Přilijeme amaretto (mandlový likér) nebo případně rum. Sušenky pokapeme ochucenou kávou.
Příprava krému
Nejprve rozpustíme na vodní lázni čokoládu a necháme lehce vychladnout. Tvaroh vyšleháme (ručně nebo pomocí mixéru), přidáme vanilku (semínka nebo vanilkový extrakt, případně vanilkový cukr) a přilijeme trochu kávy s likérem (necháme si ještě malé množství na pokapání další vrstvy sušenek). Krém rozdělíme na poloviny.
Do jedné poloviny přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Druhou polovinu krému lehce přisladíme a přidáme zakysanou smetanu. Na vrstvu sušenek rozprostřeme tmavý čokoládový krém, poklademe další vrstvou sušenek a pokapeme ochucenou kávou. Na sušenky rovnoměrně rozprostřeme světlý krém a dáme ztuhnout do lednice.
Před podáváním posypeme kakaem.